Старата къща Панагюрище
История

Механа “Старата къща” е построена върху основите на бащината къща на дядо Тодор Калоянов – последния жив опълченец от гр. Панагюрище.

Тодор Илиев Калоянов е роден на 01.01.1853г. в семейството на Илия и Стойка Калоянови, бедни, но свободолюбиви българи. Учил се да чете и пише в килийните училища. На 18 годишна възраст заминава за Одрин и постъпва на служба в Баронхиршовата железница. Научавайки за погрома над Априлското въстание се прибира в Панагюрище, но скоро се връща в Одеса с намерение да се включи като доброволец в Руско–сръбската война. Поради сключеното примирие той остава там цяла зима. След като научава за обявената война и сформирането на българско Опълчение без колебание се записва в него. На 20 май 1877 г. е произведен в чин ефрейтор за отлично поведение и усърдна работа. Участва във всички походи и боеве – при героичната отбрана на Шипка, при боя в с. Зелено дърво Габровско, при зимното преминаване на Стара планина по Химитлийския проход и при атаката над турския укрепен лагер при с Шейново. На 30.06.1878 г. Тодор Калоянов е уволнен от Опълчението. Прибира се в Панагюрище и скоро се жени за Неда Ненова Оряшкова, която е сестра на свещениците Иван и Антон Оряшкови, също участници в Априлското въстание. Тодор и Неда имат един син – Илия и три внука.

Баща ми бе несломим по дух. До последния си ден живя като възрожденец!” – това са думи на сина му, казани с преклонение и почит.

Тодор Калоянов почива на 28.06.1948 г. на 96 годишна възраст в гр. Панагюрище – в същата тази къща при нещастен случай.

„Животът на Тодор Калоянов е достоен за възхищение, един  живот, живян достойно и отдаден за освобождението и благото на България.  Горди сме, че сме собственици на къща с толкова героично минало!“

Сем. Петришки

Какво споделят нашите клиенти

 • positive review  Невероятно вкусно и добро обслужване

  thumb Галя Велкова
  7/10/2021

  positive review  Прекрасно място! Вежливо обслужване, идеални жени... Силно препоръчваме!

  thumb Рай На
  7/10/2021

  positive review  Много сме доволни.всичко е на ниво.Бързо обслужване.Много вкусно и добър персонал.Благодаря Ви за вкусния обяд!

  thumb Зоя Атанасова
  7/04/2021
 • positive review  Страхотно Заведение идвали сме много пъти и все още се Преоткриваме Страхотна Кухня и Персонал Браво

  thumb Ivan Hristov
  5/28/2021

  positive review  Прекрасно място! Вкусна храна, приятно обстановка, топло посрещане! Ще се посетим отново със сигурност!

  thumb Диляна Мизова
  5/09/2021

  positive review  Вкусни ястия, приятна обстановка и народни цени. НЕ евтини, но НЕ и високи.

  thumb Stoyan Dimitrov
  10/27/2020
 • positive review  Страхотна кухня,добро обслужване.

  thumb Димитър Андонов
  10/27/2020

  positive review  Бързо обслужване, вкусна храна и уютно място.

  thumb Гергана Аврамова-Накева
  10/25/2020

  positive review  Много вкусно и готин персонал !!!

  thumb Василка Анастасова-Иванова
  9/22/2020

Елате да ви нагостим!